Kaffe och innovation
10 jul 2017

Kaffe och innovation

Kaffe och innovation. Hör de ihop? Jag har semester, vilket betyder att det finns tid till långa promenader med årets sommarpratare i öronen. Matforskaren Richard Tellström berättade under dagens morgonpromenad att svenskar är de enda som fikar. Det gör oss unika säger han. Många anser också att fikarasterna gör oss mer innovativa. Det är där de goda idéerna föds. Jag är skeptisk till både unikiteten och innovationskraften i fikaraster.

Det är möjligt att Tellström har rätt i att vi är unika i just vårt sätt att fika – att vi har bestämda tider på jobbet då alla möts i fikarummet och pratar om allt annat än jobbet; en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen, men handen på hjärtat, hur många fantastiska idéer kommer upp under dessa? Supertrevligt, absolut, och det finns ett stort värde i att känna sina arbetskamrater, men innovativt?

Jag råkar också veta att det fikas rätt friskt på andra ställen i världen också. I Trondheim i Norge ligger den del av Sandvik Coromant som tillverkar dämpade bommar för metallbearbetning.  Det är en fantastisk lösning som gör livet lättare för alla operatörer, eftersom det tar bort mycket av de vibrationer som lätt skapas när man ska skära i hårda material. I hjärtat av fabrikslokalen ligger kaffemaskinen och ett antal ståbord, omgärdat av växter och allmän mysighet. Här fikas det, och här skapas innovation.

Kafferaster som föder innovation till skillnad från schemalagda massfikapsykoser

Vad är det då som skiljer norrmännens fikande från vårt?

  • Alla fikar inte samtidigt. De går inte och fikar klockan 10:00 eller 14:30 när det är bestämt att alla ska fika, utan beger sig till kaffeautomaten när de behöver diskutera en fråga med någon. Det kan rent utav ske klockan elva på förmiddagen.
  • De har ett annat syfte med sitt fika. De underskattar verkligen inte en kopp kaffe. Tvärtom. Däremot sätter sig inte alla i en hög och pratar om Mello. Istället hugger man ett par kollegor som kanske kan hjälpa till att lösa en fråga, och så diskuterar man den lite avslappnat i kaffehörnan.

Jag kanske generaliserar, men så fick jag det beskrivet av vännerna vid Trondheimsfjorden. Jag tror faktiskt att vi skulle bli mer innovativa om vi anammade den norska fikakulturen.

Här kan du läsa vad de diskuterar på sina fikaraster!

Innovativa kafferaster

 

 

 


Comments

  1. Lisa Eriksson Says: januari 6, 2018 at 5:13 e m

    Väldigt intressant. Jag införde faktiskt Fredagsfika på ett företag jag jobbade på i USA och dom gillade det verkligen, men jag vet inte om det ledde till fler innovationer. Annars brukar folk inte enns äta lunch tillsammans i USA, utan äter framför sina datorer. Men jag såg ett liknande fika sätt där till Norges metod, att folk ibland gick ner till ett närliggande cafe i par och fick sej en liten innovativ promenad, och ja, sedan kaffe. Jag tror absolut att kaffet i sej ger en energi boost som kan hjälpa hjärnan komma fram med nya lösningar på gamla problem. Men att det är i konversationen mellan två individer som det mest innovativa idéerna föds.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *