03 apr 2012

Källkritik i det nya medielandskapet

För att hitta dagens spaning gjorde jag en djupdykning i mitt twitterflöde och hittade som vanligt allt från matdiskussioner, väderfrågor och information om stärkning av den svenska kronan till inlägg om politikerförakt och däckbyten.

Jag hittade ingen riktigt bra spaning, förutom möjligen den om korallrevens herpesproblem. Jo, enligt säkra källor är faktiskt korallrevens största problem herpes och inte utsläpp. Kan detta vara möjligt? En googling på kombinationen herpes och korallrev leder ingen vart, så vi är många i mitt flöde som fortfarande lever i ovisshet i denna fråga.

Sociala medier ställer höga krav på oss användare när det gäller källkritik. Gång på gång drabbas hela Twitter av masspsykos där en upplevd sanning accepteras av hela församlingen och drevet går. Och twitterdrev stannar inte på Twitter. Istället plockar gammelmedia upp nyheter väldigt snabbt och man kan misstänka att källkritiken inte är fullständig i den överföringen – det är ju så pinsamt för pressen att skriva om sådant som twitteretablissemanget redan känt till i flera timmar!

Dagens spaning kom således att handla om källkritik, vilket alltid varit av yttersta vikt, men som blivit svårare med sociala mediers inträde på arenan. Nyheter sprids så snabbt att faktagrävandet uteblir. Rykten sprids med förvånande hastighet och det skrivna ordet är flyktigt som morgondimma. Hur ofta funderar du över sanningshalten i det du läser?


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *