Microcopy – berättelsen om en diskmaskin
24 aug 2019

Microcopy – berättelsen om en diskmaskin

Funderar du på vad microcopy handlar om? Det är väldigt enkelt. Det handlar om vår diskmaskin. Bland annat. Sedan jag började snegla på microcopy har min blick skärpts. Och därmed har världen blivit ännu lite mer obegriplig. Hur svårt kan det egentligen vara att göra rätt?

I princip handlar microcopy om tre saker, vanligtvis digitalt, men jag tar mig friheten att utöka scopet:

  • Motivera användaren att utföra något
  • Ge en instruktion som leder till önskad handling
  • Ge feedback efter utförd handling

Vår diskmaskin har antagligen passerat sitt bäst-före-datum för länge sedan, men den rullar på, så där står den och diskar om dagarna. Det vill säga, den diskar så länge ingen till äventyrs har tryckt på den knapp där det står ”Start”. Det står inget på de andra knapparna. De har bara mer eller mindre förvirrade symboler, men som sagt, det finns en knapp som det står start på.

Regeln är: TRYCK INTE PÅ START-KNAPPEN

Då startar den nämligen inte. Över huvud taget. Jag vet faktiskt inte vad knappen betyder. Ingen har lyckats räkna ut det heller. Fokus har legat på hur man ska få igång maskinen när någon har tryckt på den. Och det händer med jämna mellanrum. Hjärnan är ju funtad på det viset. Straffet för att trycka på knappen är att maskinen får något tomt i blicken och blir helt apatisk. Det går inte längre att trycka på någon annan knapp och det går inte att starta om den, oavsett hur många gånger man öppnar och stänger, stänger av och sätter på. Man borde naturligtvis sätta silvertejp eller elstötar vid den där knappen, men det har vi inte gjort. Vi tänker att vi lär oss väl… Och det har vi gjort. Iallafall i den närmaste familjen.

Det som hände är att min syster var på besök i somras och hjälpsamt fyllde diskmaskinen efter en middag. Med imponerande handlingskraft fyllde hon på diskmedel, tryckte på rätt temperatur och svepte sedan med kännarblick över kontrollpanelen och innan familjen han hindra henne hade hon naturligtvis tryckt på… START-knappen. Något hände med den luttrade familjen. Vi gick därifrån och bad henne lösa problemet själv. Vi gav upp.

På något sätt lyckades hon. Ja, man gör ju det efter ett (vanligtvis väldigt långt) tag, eftersom incitamentet är rätt starkt. Tack vare hennes frånvaro av känslostormar i samband med diskmaskinen har hon dessutom lyckats komma ihåg hur man kommer ur limbot. Så nu kan man ringa till henne när någon ovan diskmaskinspåsättare är framme. För oss andra är det tyvärr kört. Vi kommer aldrig att lyckas förstå.

Microcopy – hur svårt kan det vara att göra rätt?

Men frågan är vad Husqvarna tänkte när de skrev instruktionerna. Vi återgår till punktlistan:

  • Motivera användaren att utföra något: Här har de ju lyckats. Man blir onekligen väldigt motiverad att agera.
  • Ge en instruktion som leder till önskad handling: Nja, de är väldigt tydliga med instruktionen, men den leder definitivt inte till önskad handling, om det inte satt en riktig sadist på Husqvarnas designavdelning back in the days.
  • Ge feedback efter utförd handling: Feedback om man inte trycker på knappen: skönt muller från en diskmaskin som arbetar. Feedback om man trycker på knappen: Nada.

Jag frågar mig: Hur svårt kan det vara?

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *