How an insert is made – film för Sandvik Coromant

Tillverka skär – hur gör man?

Du kanske inte har ställt dig frågan om hur man gör för att tillverka skär så många gånger, om ens någonsin. Då är du inte ensam. Det här är en riktigt nördig film för människor som verkligen är intresserade av just det. Uppenbarligen finns det en hel del sådana. Kolla bara kommentarerna på denna film! De imponeras av allt från automatiseringen till hur mycket varje skär krymper i sintringsprocessen. Jag älskar nördar.

De kanske inte ser så avancerade ut, de där hårdmetallskären som skär igenom gjutjärn, stål och rostfritt stål som en smörkniv i rumsvarmt smör. Man kan ibland fundera över vad som skiljer olika varumärken. När man kommer in till Sandvik Coromants fabrik i Gimo förstår man iallafall att det där med att tillverka skär inte är något man gör i all hast, och att det säkert går att ta genvägar, som påverkar både kvalitet och pris. Varje skär tar två dagar att tillverka i Gimo och här tas definitivt inga genvägar.

Iklädd lite för stora, grova låneskor och snygg vit rock i papp gick jag igenom hela processen tillsammans med Claes Nord, som gjort guidning i fabriken till en konst. Jag sprang som vanligt omkring och ställde frågor och skrev så att pennan glödde medan vi tog oss från pulverlagret, genom alla steg, hela vägen till packning av de små skären. Det är fascinerande att se hur automatiserad processen är, men samtidigt kräver vissa steg fortfarande ett mänskligt öga som exempelvis rensar bort skär som fått sprickor, hack och andra skador. Det är inte svårt att tänka sig att en robot snart kommer att ta över denna krävande syssla, men de kvinnor – ja, det var enbart kvinnor – som sitter där nu är otroligt skickliga och snabba. En robot kanske inte klarar jobbet än så länge?

Jag var iallafall helt färdig efter besöket och behövde en dag eller två innan jag kunde sätta igång att skriva manus. När jag var klar med det åkte filmkillarna – ja, det är bara killar i filmteamet – ned till Gimo och började filma i enlighet med manus. Sedan skedde som vanligt magi i klipprummet. Så här blev resultatet!

Datum: Hösten 2016
Uppdrag: Filmmanus för en film om hur man tillverkar skär
Uppdragsgivare:  Sandvik Coromant
PartnerVidéa