Industrins nya digitala verktyg – FindIT

Uppdrag: Kommunikation kring event
Datum: Maj 2019
Uppdragsgivare: FindIT
Mitt uppdrag: Skriva reportage

Industrins nya digitala verktyg

Vi är lite rädda för artificiell intelligens, lite till mans, eller hur? Hur vet vi egentligen att de där systemen som vi bygger upp för machine learning inte bygger upp nya system som lär sig helt andra saker som vi inte alls gillar?

– Äsch, AI är inget att vara rädd för. Det finns redan AI som kan ta fram egen AI men den är alldeles för dum för att göra skada, säger Torbjörn Bäckström på IT-konsultföretaget Consid. Han menar att industrin måste börja jobba med artificiell intelligens för att det ger konkurrenskraft.

OK, inget att vara rädd för alltså. Elon Musk, Bill Gates och Stephen Hawking kan absolut vara ute och cykla… Jag är ändå skeptisk, men samtidigt nyfiken. Förstås. För tänk efter – visst börjar vi svära lite över ointelligenta system? Blir man inte lite irriterad över att Siri aldrig förstår vad man säger, eller att SJ inte håller ordning på vart jag brukar resa? Det kanske till och med är så att vi kommer att kräva AI framöver. Vi står inte ut med ointelligenta verktyg – släng integriteten över bord!

Digitalisering av industrin – ett måste

FindITIndustrin måste iallafall börja tänka digitalisering och hur de kan göra sina produkter och tjänster smartare. Det var bakgrunden till FindITs dag i Borlänge: Industrins nya digitala verktyg. Ett trettiotal personer hade samlats på Dalarna Science Park i Borlänge där de fick lyssna på föredrag om allt från additiv tillverkning och artificiell intelligens till RPA (Robotic Process Automation) och spend management. Det kan låta högtflygande och svårfångat, men syftet med dagen var att göra digitalisering konkret för att små och medelstora företag ska kunna ta ett steg i rätt riktning och verkligen börja tänka digitalt. Det lyckades alla föredragshållare med! Konkreta tips och handfasta råd kring hur man gör fanns med i alla presentationer.

Mitt uppdrag under dagen var att skriva ett reportage – det hittar du här.

Vi hade naturligtvis jobbat rätt mycket med kommunikation även innan eventet. Sociala medier, webb och annat.Det är nämligen svårt att få små och medelstora företag att lyfta blicken från sin produktion. Hur ska de egentligen hinna med det? De flesta vet dock att de borde tänka digitalisering och den här dagen tog flera sig tid att lägga en halvdag på att bygga kunskap och skapa nätverk.

Jag har jobbat med FindIT sedan 2013 och det är fortfarande lika roligt. Vilket gäng!

Jag passar på att bjuda på ett boktips när jag ändå är igång: Fermis filter av Alfred Ruth. Läs den om du vill läsa en roman om hur artificiell intelligens skulle kunna påverka oss år 2048 – det är inte så länge dit.