Informationsfilm med humor


Datum: Våren 2016
UppdragsgivareGavlegårdarna via 100 procent
Mitt uppdragFilmkoncept (tillsammans med 100 procent), manus och storyboard
Samarbetspartner
Borgs ingenjörsbyrå

Informationsfilm för Gavlegårdarna

Gavlegårdarna har ungefär 30 000 hyresgäster, vilket innebär omkring sjuttio procent av hyreslägenheter i Gävle kommun. Här bor människor i alla åldrar, från alla samhällsskikt och från världens alla hörn. Många har aldrig bott i lägenhet tidigare och behöver hjälp att förstå hur man gör i olika situationer. Gavlegårdarna lyssnade med kundtjänst för att ta reda på de vanligaste frågorna från hyresgästerna. Därefter fick vi en förfrågan om att ta fram ett filmkoncept.

Humor i informationsfilm

Eftersom hyresgästerna talar så många olika språk skulle informationsfilmerna om värme, avlopp, sophantering och tvättstuga vara utan tal och text. Det var en rejäl utmaning! Att informera om så kluriga saker utan tal blir lätt trist. Vi valde därför att ta fram en hjälpsam låtsasfigur som kunde kommunicera med symboler. Denna figur fick namnen BoBo och symboliserar Gavlegårdarnas hjälpsamhet. BoBo är en 3D-animerad figur med stort hjärta och mycket kunskap. Han hjälper hyresgästerna med allt från att rensa ludd i torktumlaren till att rensa golvbrunnen i duschen när strumporna blir blöta av översvämning.

BoBo fick följa med även in i de rena illustrationsfilmerna för den röda trådens skull.

Här är resultatet! Jag har projektlett, skrivit manus och storyboard, medan 100 procent har illustrerat, filmat, klippt och satt ihop filmerna. Borgs ingenjörsbyrå har skapat 3D-BoBo och animerat.