Sandvik delar kunskap i LinkedIn-blogg

Datum: Mars 2016 – löpande
Uppdrag: LinkedIn-blogg
UppdragsgivareSandvik Materials Technology
Länk till bloggen hittar du här.

LinkedIn-blogg om svetsning

LinkedIn är för många synonymt med affärsnätverk, kanske med karriär. Enligt ISS rapport Svenskarna och Internet, använder en av fem svenskar LinkedIn. Bara två procent använder det dagligen. Det kan låta lite, men de som verkligen använder LinkedIn, är ofta aktiva. Grupper är ett sätt att engagera sig. LinkedIn själva säger att grupper är ett bra sätt att etablera sig som branschexpert eller bygga nätverk med andra människor i samma bransch.

Branschexpert med hjälp av LinkedIn-blogg

När Sandvik Wire and Heating Technology bestämde sig för att dela med sig av sin kunskap inom svetsning hamnade kanalvalet på LinkedIn. Anledningen var främst att många svetsningsexperter redan finns där. Det fanns redan ett antal andra grupper om svetsning när de startade sin, men ingen som fungerade som en blogg. Under våren 2016 träffade jag Malin Pessa som är initiativtagare till bloggen, och ett flertal svetsexperter inom företaget, för att diskutera arbetssätt. Därefter har vi kört ett halvår och utvärderat arbetet var tionde vecka. Så här jobbar vi:

  • Jag gör ett schema för tio veckor åt gången med förslag på ämnen utifrån målgrupper.
  • Experterna ansvarar för en vecka var under denna period, men det är fritt fram att välja andra ämnen än de som står på listan.
  • Jag får deras inlägg på måndagen, ser till att språket är rätt och lättar upp det lite, ställer frågor där jag inte förstår och försöker få in lite pratsam humor i inläggen. Målgruppen är inte enbart proffs, utan tanken är att Sandvik ska kunna lära ut svetsning även till de som inte är experter.
  • På onsdagen lägger experterna själva ut inläggen under sitt namn och ansvarar för att svara på frågor och kommentarer.

 

LinkedIn-blogg för Sandvik

Istället för att bara beskriva tekniska detaljer försöker vi göra bloggen läsvänlig och förståelig även för icke-proffs.