#Sandvikenhjälper

#sandvikenhjälperEtt land i krig. En omvärld som inget förstår; som väljer att se bort. Så spolas ett drunknat barn upp på en turkisk strand och katastrofen får ett ansikte som vi inte kan värja oss mot. Fotot på Aylan som förändrade världen, precis som fotot på den nakna, flyende Kim Phuc ändrade synen på Vietnamnkriget i början av 1970-talet. Skillnaden idag heter sociala medier. Det som tidigare långsamt spreds över världen i tidningsform, går blixtsnabbt som en löpeld genom sociala medier idag.

När Nilufer Demirs bild av Aylan publicerades i början av september, bestämde sig fem mödrar i Sandviken för att något måste göras. Jag var en av dem. Vi startade #sandvikenhjälper, som i början var tänkt som en insamling av kläder bland våra vänner. Ett inlägg på Facebook fick oanad spridning och det visade sig snart att hela Sandviken stod redo att hjälpa till. Inom någon dag hade Facebook-eventet nära 1,000 anmälningar och den lilla insamlingen förflyttades till Göransson Arena, som ställde upp med lokal och folk som hjälpte till.

Insamlingen utökades med en pengainsamling hos Röda Korset under namnet #sandvikenhjälper och många började höra av sig. Bauer Media Group erbjöd sig att upplåta sina radiokanaler för #sandvikenhjälper, medan Westlund Reklam spelade in en radiojingel helt utan kostnad. Den kan du lyssna på här:

 

Ju större initiativet växte sig, desto fler räckte upp handen och ville hjälpa till. SAIK bandy var inte sena att anmäla sig som frivilliga och Sandvikens kommun upplät direkt stortavlorna vid infarterna till Sandviken för information. Hela listan på företag som hjälpte till finns här på den webbsida vi satte upp. Din Lokaltidning ställde bland annat upp med en annons utan kostnad och följde upp med en artikel efter insamlingen.

När vi stängde portarna till Göransson Arena, fredagen den 12 september, en vecka efter det att vi tagit beslutet, var det ett gäng trötta men nöjda initiativtagare som kunde räkna ihop 500 flyttkartonger, fyllda till bredden av kläder; kärleksfullt ihoppackade av hjälpsamma människor runt Sandviken.

Vad kan man lära sig av #sandvikenhjälper?

Jag tycker att det finns mycket man kan ta med sig från det här initiativet. Det är fortfarande inte slut och vi lär oss fortfarande massor varje dag, men några lärdomar som man kan ta med sig till vilket projekt som helst är:

  • Passion och äkta engagemang kan flytta berg
  • Sociala medier är som bäst när ämnet berör på riktigt
  • Även människor utanför projektet är beredda att gå väldigt långt om de tror på projektet
  • Alla älskar en riktigt bra story
  • En bild säger mer än tusen ord

Insamlingen hos Röda Korset har kommit upp i 127,000 kronor och målet är 300,000. Tillsammans kan man verkligen göra skillnad!

      #sandvikenhjälper#sandvikenhjälper