Vad väntar bortom robotjournalistiken?
26 apr 2015

Vad väntar bortom robotjournalistiken?

Mittmedia berättade i fredags att de satsar på robotjournalistik – det vill säga att ett dataprogram skriver artiklar till Mittmedias tidningar. Spontant känns det som om journalistiken blir fattigare utan en tänkande människa bakom artiklarna, men faktum är att det finns många fördelar med robotjournalistik. Robin Govik, affärsutvecklingschef på Mittmedia, säger i artikeln att tekniken möjliggör fakta som redaktionerna måste prioritera bort idag. Smala intresseområden kan ändå få artiklar, vilket inte är möjligt idag.

Hur fungerar robotjournalistik?

En annan fördel som lyfts fram sedan bland andra LA Times börjat använda robotjournalistik för att rapportera om jordbävningar och andra olyckor, är att robotar inte lägger in egna värderingar i journalistiken. De samlar fakta från många källor (big data) och kan med hjälp av ett system för källkritik sammanfatta en text utifrån förutbestämda ramar, enkelt och faktabaserat. Den typen av journalistik kan vara avgörande vid stora olyckor.

Vad händer nu?

Så vad kommer härnäst? Kommer en robot att kunna skriva texterna till min webbsida snart? Vad händer med alla journalister och copywriters? Jag tror att ju mer information som dagligen ramlar över oss, och ju mer datoriserad världen blir, desto viktigare kommer det att bli med mänskliga artiklar, berättelser och betraktelser som faktiskt kräver en människa bakom pennan. Fakta och information på ena sidan, känsla och hjärta på den andra. Vi behöver båda.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *