SEO och copy – hur gör man?
26 feb 2016

SEO och copy – hur gör man?

Startsidan är död. Ingen går in på webbsidor på det viset längre. Alla googlar sig fram till rätt sida direkt istället.”

Orden kommer från en kollega som visar upp statistik som tydligt visar att han har rätt. Det betyder att kravet på kombinationen SEO och copy har blivit högre. Det räcker inte med en schysst struktur på webben längre. Varje sida måste vara genomtänkt från början till slut.

SEO och copy – räddningen

Mitt emot mig på kontoret sitter David, som är SEO-expert. Det han inte vet om sökmotoroptimering är helt enkelt inte värt att veta och han är en outtömlig källa av kunskap. I WordPress finns min andra livlina: Yoast. Dessa två hjältar – David och Yoast utgör min räddning i SEO-djungeln. David berättar om tidernas begynnelse, när man skulle gödsla med nyckelord och texten blev helt oläslig. Det gick ganska snabbt för sökmotorerna att reda ut det där och straffa de sidor som hade för många nyckelord. Idag är det faktiskt viktigare med riktigt bra copy, men den ska såklart skrivas med sökmotoroptimering i åtanke. Här kommer fyra tips:

  1. Ladda ned ett Yoast-plugin till din wordpress. Den lär dig att göra rätt! Du får gröna pluppar och glada tillrop när du gör rätt och röda pluppar med tillhörande anvisningar när du gör fel. Snart kommer du att tänka Yoast när du skriver!
  2. Använd ett nyckelord per sida. Förvirra inte läsaren med för många budskap. Det betyder också att varje sida ska ha ett unikt nyckelord. Använd inte samma nyckelord på flera sidor.
  3. Använd nyckelordet i en H2-tagg och max ett par gånger till på sidan – gärna så tidigt som möjligt. Det är viktigare att du skriver relevanta texter som läsaren förstår än att hela tiden tänka SEO.
  4. Använd nyckelordet i meta-beskrivningen och bildernas alt-taggar!
  5. Slutligen: riktigt bra copy är alltid viktigast. Bli inte stressad över svårigheten att kombinera SEO och copy. Du kan!

 


Comments

  1. Lisa Eriksson Says: januari 6, 2018 at 5:49 e m

    Bra artikel. Verkligen kloka tips. Jag älskar också Yoast! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *